Hieman historiaa
Tietotekniikan alalla vain muutos tuntuu olevan pysyvää. Matkani varrelle vuodesta 1983 jolloin itse aloitin Commodore VIC 20 -mikrotietokoneen parissa ja kuljettuani lopulta harrastuneisuuden ja opintojen kautta käyttöliittymäohjelmistojen ja automaation ammattilaiseksi mahtuu reitille lukematon määrä muutoksia laitteissa ja järjestelmissä.
Aivan alussa 1960-luvulla oli alun perin suuria ja kalliita keskustietokoneita jotka suorittivat yhtä tehtävää kerrallaan. Hyvin pian syntyikin ajatus tehokkaammasta käytöstä ja useamman toisistaan riippumattoman tehtävän suorittamisesta yhtä aikaa niin että käyttö tapahtuisi etäältä erillisillä näyttöpäätteiltä. Perusajatus virtualisoinnista oli syntynyt.
Varsinaiset mikrotietokoneet yleistyivät 1970- ja -80 -luvuilla sisältäen kaiken tarvittavan, eikä erillisiä näyttöpäätteitä enää tarvittu. Tämä mahdollisti osaltaan nykyaikaisen tietoyhteiskuntamme syntymisen. 2000-luvulla järjestelmien kirjon laajentuessa ja laitesukupolvien eliniän lyhentyessä ja tahdin jatkuvasti kiihtyessä heräsi vanha ajatus virtualisoinnista jälleen henkiin. Maailma oli jälleen valmis toimimaan tehokkaasti, ajatuksen yleinen läpimurto tosin sai vielä odottaa aina näihin päiviin asti.
Tänä päivänä virtualisointi on eri muodoissaan läsnä kaikkialla ja käytämme sitä jopa tietämättämme. Aika on kypsä ja korkea myös teollisuuden sovelluksille.
Resurssien jakaminen kaiken ytimessä
Virtualisoinnin perusajatus on resurssien abstraktointi eli tässä tapauksessa irrottaminen tietystä fyysisestä laitteistosta, jakaminen ja mahdollisimman tehokas käyttö. Nykyisin taustalla on tavallinen nykyaikainen PC-rauta, jossa ajetaan virtualisointialustan päällä samanaikaisesti useampaa käyttöjärjestelmää samaan tapaan kuin tehtiin aikoinaan keskuskoneella. Käyttö tapahtuu jälleen etänä käyttäen nykyajan vakioituneita tapoja kuten yksinkertaisia ja kestäviä thin client -päätteitä ja etätyöpöytätekniikoita.
Tällainen ratkaisu säilyy ja kestää ajan hampaan sekä laitteiston muutokset ja uusinnat. Teollisuuden sovelluksille tämä mahdollistaa vakaan perustan jolla voi ylläpitää lähes minkä tahansa järjestelmän elinkaarta niin pitkään kun tarvetta on – toisin kuin perinteisellä tavalla toteutettuna.
Tänä päivänä kaikki Lahti Precisionin toimittamat uudet PC-järjestelmät ovat oletusarvoisesti virtuaalikoneita ja olemassa olevatkin on mahdollista virtualisoida ja nostaa niiden ylläpidettävyys aivan uudelle tasolle.
Tehokkuus, saatavuus, joustavuus ja turvallisuus kasvavat
Virtualisointi tarjoaa teollisille yrityksille lukuisia mitattavia hyötyjä.
- Nykytekniikka mahdollistaa uusien ja vanhojen PC-järjestelmien ajamisen vähemmällä laitemäärällä ja tuo täten kustannussäästöjä hankintakustannusten, ylläpidon sekä energiakustannusten muodossa.
- PC-järjestelmät eivät enää ole riippuvaisia tietystä ikääntyvästä raudasta jolla puolestaan on rajallinen saatavuusaika markkinoilla.
- Hyvin toimivia järjestelmiä ei tarvitse uusia pelkästään niiden iän takia vaan vasta silloin kun se on muutenkin ajankohtaista.
- Olemassa olevat vanhatkin järjestelmät voidaan virtualisoida ja irrottaa ikääntyvästä raudasta.
- Alusta tarjoaa ajastetun ja lennosta tapahtuvan varmuuskopioinnin ja näin ollen nopea palautuminen oikeastaan mistä tahansa kuviteltavissa olevasta vikatilanteesta on mahdollista, myös silloin kun käyttöjärjestelmä ei ole enää käynnistettävissä.
- Mahdollista rautavikaa vastaan voidaan varautua kahdennuksella ja palautuminen myös erilaiseen (uudempaan) rautaan on nopeaa.
- Järjestelmät voidaan suojata palomuurien taakse ja varmuuskopiot otetaan toiselle erilliselle levylle kyberuhkien ulottumattomiin. Tällä tavalla ikääntyvätkin järjestelmät voivat toimia turvallisesti tulevaisuudessa ja palautuminen onnistuu minuuteissa.
Virtuaaliympäristö ylläpitosopimuksella
Virtualisointi on ollut suuressa maailmassa jo 15 vuotta ”iso juttu” ja suuri joukko yrityksiä onkin jo omaksunut tekniikan liiketoimintaympäristöönsä. Teollisuuden käyttöliittymäohjelmistojen ja muiden sovellusten ongelmana on perinteisesti ollut ajan kuluminen ja sen tuomat uudet käyttöjärjestelmäversiot ja -päivitykset mutta vasta viime vuodet kärjistivät tilanteen.
Virtualisointiratkaisumme sai alkunsa Pohjois-Amerikasta. Asiakkaalla oli tarve uusia tuotantojärjestelmänsä laitteiston luonnollisesta ikääntymisestä johtuen. Tämä olisi vaatinut huomattavia rahasummia ja runsaasti työtunteja, matkustamista sekä tuotannon tilapäistä alasajoa.
Asiakkaan olemassa olevat PC:t virtualisoitiin eli muokattiin toimimaan virtualisointialustassa alkuperäisten fyysisten PC:iden sijaan saavuttaen huomattavia kustannussäästöjä ja etuja. Ratkaisu havaittiin hyväksi ja jalostettiin tuotteeksi joka oli valmis käytettäväksi sekä uusien että vanhojen järjestelmiemme kanssa loppuvuodesta 2018. Ratkaisu on jo näyttänyt kyntensä niin kotimaassa kuin maailman äärissä.
Viimeisintä tekniikkaa edustava etäyhteys kuuluu olennaisena osana palveluumme. Käytössä on nykyisin oletusarvoisesti kotimainen, korkealuokkainen ja tietoturvallinen ratkaisu, joka voi tarjota etäyhteyden myös asiakkaan omalle ylläpidolle.
Tamtron ylläpitää ja kehittää ratkaisua jatkuvasti ja tarjoaa tätä asiakkailleen palveluna jolloin saavutetaan kaikki edellä mainitut edut ja tehokkaat työkalut ylläpitoon, muokkaukseen, tarkistuksiin ja muuhun etänä tapahtuvaan toimintaan, jopa käyttöönottoon.
Asiakas saa kuukausimaksulla täyden ylläpidon ja tarvitsemansa palvelut ja on vapaa keskittymään varsinaiseen liiketoimintaansa.
Aihe on laaja ja herättää ymmärrettävästi paljon kysymyksiä joihin vastaamme mielellämme.
Virtualisointipalvelumme mitattavia hyötyjä yrityksille:
- Tehokkuutta, kustannussäästöjä ja vakautta
- Ei rautasidonnaisuutta, PC-järjestelmän elinkaari niin pitkä kuin on tarpeen.
- Päivitykset ja muutokset vasta sitten kun katsotaan aiheelliseksi
- Vikatilanteista toipuminen ongelmatonta, tuotteiden elinkaari tai saatavuus ei enää ongelmana
- Kyberhyökkäyksen tai muun ennalta arvaamattoman katastrofin yllättäessä tuotanto on turvatumpi ja mahdollinen palautuminen tapahtuu ketterämmin.
- Asiantuntijamme käytössäsi vika- tai ongelmatilanteissa
- Etänä tapahtuvat palvelut kuten tarkistukset, konsultointi ja koulutus, myös käyttöönotto.
Artikkelin kirjoittaja on Ohjausjärjestelmäsuunnittelija Janne Husu, Sähkö- ja ohjaussuunnittelu. Jannella on yli 35 vuoden kokemus tietotekniikasta ja hän on työskennellyt prosessiautomaation parissa maailmanlaajuisesti reilut 20 vuotta. Jannen tämän päivän toimenkuvana on tarjota asiakkaillemme kestäviä ratkaisuja nopeasti muuttuvassa maailmassa.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä
Juha Immonen
Sales Manager, Dosing and Weighing systems
+358 50 370 4221
juha.immonen@lahtiprecision.com
Automaatio on olennainen osa tehokasta tuotantolinjaa ja panostamme jatkuvasti alan asiantuntemukseemme. Olemme yksi Suomen johtavista irtotavaran käsittelyn, punnituksen ja annostelun ohjausjärjestelmien toimittajista.
Tutustu Automaatio- konseptiimme
Käytettävyys parani Kinnusen Myllyn ohjausjärjestelmän päivityksen myötä
Tamtron päivitti Kinnusen Myllyn ohjausjärjestelmän. Uuden järjestelmän myötä muunneltavuus ja käytettävyys paranivat.
Lataa opas vaakojen ja punnitusjärjestelmien suunnittelemiseen
Teimme oppaan, joka tarjoaa suunnittelijoille ja punnitusjärjestelmän hankinnasta vastaaville tietoa, miten punnitusjärjestelmän saa tiukasti kiinni nykypäivään ja tehot irti liiketoimintasi..
Lue lisää