Kuten monissa muissakin ratkaisumyynnin luonteisissa tapauksissa, myös prosessilaitteiden myynnissä kaikki lähtee liikkeelle asiakastarpeen määrittelystä. Tässä määrittelyvaiheessa pyritään siis mahdollisimman tarkkaan kuvaamaan asiakkaan kanssa yhteistyössä, sekä teknistä tukea hyväksi käyttäen kartoittamaan asiakastarve.
Useimmiten prosessille löytyy jo tuotevalikoimasta valmiit ratkaisut, mutta toisinaan tarve tulee myös vastata tarpeeseen jollain ko. prosessiin tarkasti räätälöidyllä komponentilla tai prosessin osalla. Tässä vaiheessa kuvaan astuu se rautainen sovellussuunnitteluosaaminen josta Lahti Precision on asiakkailleen tullut tutuksi vuosien varrella. Lisäksi on hyvä muistaa että kokenut toimittaja osaa myös toimia sparrauskumppanina ja esittää erilaisia vaihtoehtoja sen ensimmäiseksi mieleen tulevan rinnalle. Näistä vaihtoehtoisista ratkaisumalleista löytyykin välillä se kaikkein kannattavin vaihtoehto toteutukselle.
Prosessilaitteiden suunnittelun kannalta olennaisia asioita voidaan sanoa olevan esimerkiksi nämä seikat:
- Käsiteltävien materiaalien ominaisuudet:
- ominaispaino, raekoon jakauma (granulometria), kosteuden sitovuusominaisuudet (hygroskooppisuus) ja kuluttavuus (abrasiivisuus)
- herkkyys syttymiselle tai pölyräjähdykselle joka siirtää laitteet EX- tilaluokkien piiriin
- kyky fluidisoitua, eli ts. siirreltävyyden paraneminen laitteistossa materiaalin joukkoon sekoitettavan ilman avulla
- Kapasiteettitarve sekä mahdolliset varaukset myöhemmälle lisäkapasiteetille
- Laitteiston fyysinen koko ja tilavaraus joka on mahdollista käyttää
- Olemassaolevan prosessin ohjauslaitteisto tai uuden laitoksen ohjauksen asettamat rajoitteet
- Virtauskaavion asettamat rajoitteet materiaalivirralle
- Punnituslaitteiden toiminta osana prosessia sekä niille asetetut tarkkuusvaatimukset
- Raportointitarpeet ja liitettävyys osaksi tehtaan prosessia tai ERP- järjestelmiä
Yllämaitut asiat ovat toki vain osa suunnittelutyössä käytettäviä määrityksiä, mutta kuten ym. listasta voi päätellä, on prosessisuunnittelu usein huomattavasti monimutkaisempi asia kuin vain putken rakentaminen paikasta A paikkaan B.
Koska prosessilaitteita suunnitellaan usein käytettäväksi jopa kymmeniä vuosia eteenpäin, on hyvä miettiä kumppania valitessa kenellä on riittävä osaaminen kokonaisprosessin hallintaan, sekä myös kykyä toimittaa laitteistoon myöhemmin muutoksia ja modernisointeja koska tuotantoprosessit harvoin toimivat täysin samalla tavalla tulevina vuosina.
Laitesuunnittelun kannalta erinomaisen tärkeää on korkea osaamisen taso materiaalinkäsittelyssä ja tämä onkin yksi Lahti Precisionin kulmakivistä josta olemme ylpeä ja jota myös asiakkaamme arvostavat. Tämä on myös melko suppea osaamisalue jota ei pysty oppimaan viimeistä yksityiskohtaa myöten muuten kuin kokeneempien suunnittelijoiden avustamana. Erityisesti onnistuneen punnituksen liittäminen osaksi jatkuvatoimista prosessia vaatii monialaista osaamista. Tällaista osaamista harvoin on kertynyt insinööritoimistoille ja olemmekin toimineet usein osana isompaa hanketta toteuttamassa tätä Lahden ydinosaamisaluetta menestyksekkäästi.
Prosessien ja prosessilaitteiden suunnittelussa on lisäksi huomioitava eri määräyksien ja sertifikaattien vaatimukset, kuten EN- ja OIML- standardit sekä MID-direktiivi jotka tuovat prosessiin omat reunaehdot erityisesti silloin kun kyseessä on punnituslaitteita sisältävästä toimituksesta.
Kaiken edellä mainitun sitoo yhteen integroitu sähkö- ja automaatiojärjestelmä joka tänä päivänä koostuu uusimmasta väylätekniikasta, takaisinkytkentätiedoista sekä prosessin ohjauksesta ja raportoinnista joka voidaan kytkeä asiakkaan omiin yläjärjestelmiin. Usein tavoitteena on myös kytkeä prosessinohjaus ERP- järjestelmään josta tilaukset saapuvat ohjausjärjestelmään, niiden tilaa seurataan ja tuotetaan erätietoja jälleen takaisinpäin ERP:n. Näin saadaan aikaiseksi tarvittaessa takaisinkytkentä tilaus-toimitusketjulle ja jäljitettävyys käytetyistä ja tuotetuista materiaalivirroista esim. laadunvalvontaa varten.
Lahti Precisionilla on vuosikymmenten kokemus prosessilaitteiden toimittamisesta vaativiin asiakastarpeisiin kaikilla tasoilla alkaen yksittäisten laitteiden toimittamisesta aina kokonaisiin tehdastason järjestelmiin asti. Voimmekin hyvällä omallatunnolla sanoa olevamme punnitus- ja annostusjärjestelmien johtavia ratkaisutoimittajia Euroopassa.
Artikkelin kirjoittaja on teknologiajohtajamme Janne Kousa. Hän vastaa yhtiömme avainteknologioiden kehittämisestä ja suunnittelusta.
Ota yhteyttä ja kysy lisää
Janne Kousa
Vice President, Technology and Engineering
+358 40 8604 501
janne.kousa@lahtiprecision.com
EngineeringLAHTI
Tutustu suunnittelu-palveluummeLaitokset ja järjestelmät
Tutustu järjestelmiimmeAutomationLAHTI
Tutustu konseptiimmeDrymixLAHTI
Tutustu konseptiimme
Saveto - menestystarina Lähi-Idästä
Saveto on laajentanut viimeisten 20 vuoden aikana liiketoimintansa menestyksekkäästi yhteistyössä Tamtronin kanssa.
Technistone: Tamtronin fluidijärjestelmä toimii täydellisesti
Yli vuoden kuuden linjan käyttökokemuksen jälkeen Technistonen mielestä Tamtronin fluidiletkujärjestelmä toimii täydellisesti.
Lataa opas vaakojen ja punnitusjärjestelmien suunnittelemiseen
Teimme oppaan, joka tarjoaa suunnittelijoille ja punnitusjärjestelmän hankinnasta vastaaville tietoa, miten punnitusjärjestelmän saa tiukasti kiinni nykypäivään ja tehot irti liiketoimintasi..
Lue lisää