Suunnittelemme ja valmistamme sellupaalikuljetinlinjoja paperi- ja kartonkitehtaiden massanvalmistuksen tarpeisiin. Toimitamme myös paperi- ja kartonkikoneiden alle tulevat hylkykuljettimet, joiden avulla paperi- tai kartonkihylky saadaan syötettyä pulpperiin ja hylky saadaan hyödynnettyä uudestaan raaka-aineeksi.
Pitkään uraani metsäteollisuuden laiteratkaisujen parissa mahtuu paljon erilaisia asiakkaita, asiakkuuksia ja yksilöllisiä ratkaisuja. Kokemus on osoittanut, että alan trendit eivät ole kovinkaan aggressiivisia, vaan muutoksia tapahtuu hyvinkin verkkaiseen tahtiin. Viimeisen 5-10 vuoden aikana ala on ottanut huomattavan harppauksen kohti entistäkin turvallisempia työympäristöjä, kun tehtaat ovat alkaneet kiihtyvään tahtiin ottaa investointina huomioon tehtaiden, laitteiden ja koko työympäristön turvallisuuden. Jos aiemmin turvallisuuden taso eri tehtaissa oli hyvin vaihteleva, niin nykyään ”häntäpää” on nostanut itsensä kärjen tuntumaan. Metsäteollisuus ry:n mukaan alan työtapaturmien määrä onkin laskenut maassamme reilussa kymmenessä vuodessa yli 70 prosenttia.
Ja sehän sopii hyvin myös meille Lahti Precisionilla, sillä meille on erityinen kunnia-asia olla talkoissa mukana ja toimittaa metsäteollisuuden tehtaille turvallisia ratkaisuja.
Turvallinen työympäristö on vastuullisuuskysymys
Kuten monet muutkin suuntaukset, on myös metsäteollisuuden tehtaiden turvallistamisen trendi lähtenyt Yhdysvalloista. Monikansallisissa organisaatioissa suuntaukset levittäytyvät tietenkin kaikkialle, sillä tehtaiden on oltava tasapuolisia riippumatta niiden maantieteellisestä sijainnista. Vastuullisuuden vahvistuessa käsitteenä on se nostanut myös työturvallisuuden merkitystä huomattavasti osana yritysten sosiaalista vastuullisuutta. Vastuullinen työnantaja tekeekin jatkuvaa työtä turvallisen työarjen kehittämiseksi ja tavoittelee työtapaturmien osalta nollalukemia.
Metsäteollisuus ei alana ole koskaan ollut altteimpia tapaturmille, jos vertaa vaikka rakennusteollisuuteen. Työturvallisen ympäristön merkitys tehtaiden maineeseen vaikuttavana tekijänä on kuitenkin vastuullisuusajattelun myötä kasvanut. Suurten yritysten vakavammat tapaturmat tulevat ikävällä tavalla julkisuuteen ja tuovat mainehaittaa koko korporaatiolle. Tietenkin kaikkein tärkeimpänä tekijänä on ihminen ja hänen turvallisen työarkensa turvaaminen.
Moni asia vaikuttaa työturvallisuuteen
Metsäteollisuuden prosessit ovat varsin pitkälle automatisoituja ja erilaiset valvontatehtävät muodostavat suurimman osan työtehtävistä. Vaaratilanteita ilmenee erilaisissa poikkeustilanteissa, kuten konehäiriöiden selvittämisessä ja huoltotöissä. Työympäristössä käytettävien laitteiden, rakenteiden ja toiminnallisten ratkaisujen tuleekin olla sellaisia, että työskentely ja liikkuminen työpaikalla voi tapahtua turvallisesti.
Konedirektiivit määrittävät millaisia laitteiden tulee olla, ja erilaisiin suojauksiin liittyen on olemassa lakeja, asetuksia ja suosituksia. Tehtailla on tietenkin vielä omat vaatimuksensa, jotka työturvallisuutta määrittelevät.
Työympäristön rakenteet muodostuvat kulkuteiden turvallisuudesta, työpaikan valaistuksesta, ääniympäristöstä sekä sisäilman laadusta. Toiminnallisia tekijöitä ovat liikkumisen ja liikenteen järjestely sekä työ- ja toimitilojen järjestys ja siisteys.
Kokemuksen myötä näkemystä ja tilannetajua
Jos käännetään suurennuslasi työnantajasta laite- ja ratkaisutoimittajaan, on työturvallisuus hyvin määräävä tekijä jo suunnitteluvaiheessa. Laitteista, niiden asennuksesta ja toimituksesta kokonaisuudessaan tehdään riskianalyysi, jossa spekuloidaan ja tarkastellaan erilaisia vahinkotilanteita kokonaisuuden kannalta. Kartoituksessa pohditaan, millaisilla ohjeistuksilla, toimenpiteillä ja suojauksilla näitä riskitilanteita voidaan ennaltaehkäistä.
Kaiken taustalla on tietenkin pyrkimys nollatulokseen työtapaturmien suhteen. Kaikkien projekteissa mukana olevien suunnittelijoiden ja myynnin tuleekin jatkuvasti kouluttautua ja olla erityisen hyvin tietoisia muuttuvista määräyksistä. Lisää arvoa asiakkaalle tuo sitten se, että vuosikymmenten kokemuksen ja erilaisten tehdasympäristöjen tuntemuksen myötä pystymme antamaan määräysten yläpuolelle yltävää ymmärrystä ja tilannetajua. Kokemus antaa meille näkemystä tuoda määräysten mukaiset ratkaisut juuri optimaalisesti rakennettuna.
Lopulta kyse onkin pitkälti sen tuntemisesta, millaisessa ympäristössä tehtaan operaattorit työskentelevät, mitä he siellä tekevät ja minkälaisia häiriötilanteita he mahdollisesti joutuvat selvittämään. Kokonaisuus on tunnettava, jotta ympäristöstä saadaan luotua turvallinen, mutta laitteet pysyvät myös käyttökelpoisina ja tehokkaina.
Myös tehtailta saatava palaute on meille tärkeää, jotta voimme hyödyntää tärkeää kentältä saatavaa tietoa tulevissa projekteissamme. Jatkuva yhteistyö alan toimijoiden kanssa on siis oleellisessa osassa myös oman kehittymisemme kannalta. Paras palaute meille on tietenkin se, että laitteet ovat turvallisia ja tehdaskäynneillä tapaturmien lukumäärää näyttäviltä julkisilta näytöiltä on luettavissa lukumäärä, joka on mahdollisimman lähellä tavoitteena olevaa nollaa.
Tehtaiden työturvallisuus koskee myös asennusta ja huoltotöitä
Metsäteollisuuden turvallistaminen koskee myös muita tehtaissa liikkuvia toimijoita, eli myös laitetoimituksia ja huoltoa. Kun Lahti Precision tulee asentamaan laitteita, niin tilaaja vaatii turvallisuussuunnitelman, jotta myöskään meidän henkilökuntamme ei altistu riskeille laitteita asennettaessa. Terveyteen, turvallisuuteen ja ympäristöön pureutuvassa kirjallisessa HSE-suunnitelmassa kerrotaan, miten tulee toimia, jotta työskentely olisi turvallista. Muidenkin toimijoiden tehdasympäristössä tapahtuvat tapaturmat kirjautuvat tehtaan tapaturmatilastoihin.
Myös huoltokäynneille on tullut oma tarpeellinen turvallisuusbyrokratiansa. Siinä missä ennen riitti suullinen työlupa, tarvitsee se nykyään olla kirjallisena. Tietenkin myös meidän oman henkilökuntamme luvat, turvallisuuskortit ja tulityökortit tulee olla kunnossa. Osassa tehtaista liikkujilta vaaditaan jopa suoritettu ensiapukoulutus. Tehtaan turvallisuusperehdytyskurssi tulee käydä etukäteen verkossa ja tilaaja perehdyttää vielä paikan päällä tehdaskohtaisiin turvallisuusmääräyksiin.
Lahti Precisionilla pidetään huolta siitä, että asiantuntijoillamme on tarvittavat luvat voimassa ja koulutukset käytynä. Lupien ajatasaisuuden takaamiseksi ylläpidämme yhteistä rekisteriä koulutuksista ja korteista. Kun joku lupa on umpeutumassa tai osaamista on muuten kartutettava, tulee henkilölle tieto siitä, että kortti on päivitettävä. Näin luvat ovat aina vaatimusten mukaisessa kunnossa, eikä kenenkään tarvitse olla oman muistinsa varassa.
Työturvallisuus on investointi, jossa ei kannata tyytyä minimiratkaisuun
Turvallistamiseen liittyviin ratkaisuihin satsaaminen saattaa käsittää jopa kymmenesosan hankinnan kokonaiskustannuksista. Työturvallisuuteen panostaminen nähdään kulun sijaan investointina, joka maksaa itseään takaisin joka kerta, kun mahdollinen riskitilanne jää suunnittelun, ennaltaehkäisyn tai turvallisuusratkaisujen ansiosta realisoitumatta. Tapaturma tuo tietenkin aina kuluja ja mainehaittaa, puhumattakaan riskeistä ihmisten terveydelle tai turvan tuntemiselle työarjessa, joille on vaikea laskea hintaa.
Lait, turvallisuusvaatimukset ja asiakkaan toiveet säätelevät työturvallisuuden minimitason. Me emme kuitenkaan koskaan pyri minimiratkaisuihin, vaan tähtäin on aina korkealla, ja pyrimme aina löytämään niin turvalliset tehdasratkaisut kuin mahdollista.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä
Pekka Huusko
Sales Manager, Pulper feeding equipment and glue mixers
+ 358 400 546 648
pekka.huusko@lahtiprecision.com
Paperiteollisuudessa luotetaan Tamtronin asiantuntemukseen ja tilannetajuun
Tamtronin kokemus paperi- ja kartonkiteollisuuden yhteistöistä on jo vuosikymmenien mittaista.
Kestäviä ratkaisuja paperi- ja puunjalostusteollisuuden tarpeisiin
Hyvien kokemusten ja pitkän historian summana on syntynyt luottamus ja uskottavuus - Tamtronin nimi tunnetaan.