Vuosi 2020 oli monessa suhteessa poikkeuksellinen. Lahti Precisionin myynti oli aktiivista jo ennen maailmanlaajuisen pandemian alkua, ja kansainvälisille asiakkaillemme toimitettiin pandemian aikanakin useita punnituslaitteita ja -järjestelmiä eri puolille maailmaa. Emme kuitenkaan olleet uuden ongelman edessä – asiantuntijoillamme on jo vuosien kokemus työskentelystä etäyhteyksien kautta asiakkaan kohteissa.
Mitä asioita tällaisissa projekteissa tulee huomioida erityisen huolellisesti?
Dokumentointi
Piirustusten, sähkökaavioiden ja asennusohjeiden on oltava tarkasti laadittuja ja päivitettyjä vastaamaan käytännön toteutusta. Kun nämä ovat kunnossa, voimme puhua ”samaa kieltä” asiakkaan kanssa.
Esiasennus ja testaus
Tyypillisesti punnitukselle ja annostukselle on asetettu korkeat tarkkuusvaatimukset. Tämä edellyttää, että jokainen yksittäinen osa ja komponentti toimii oikein. Jari Hietala, laitostoimitusten sekä annostelu- ja punnitusjärjestelmien projektipäällikkö kertoo, että yleensä laitteiden esiasennus ja testaus tehdään jo Lahdessa ennen toimitusta. Kun järjestelmä kootaan jo Lahdessa, Lahti Precisionin asiantuntijat pystyvät testaamaan ja virittämään vaa`at valmiiksi, sekä löytämään ja korjaamaan mahdolliset virheet jo etukäteen erilaisten prosessisimulaatioiden avulla.
Asennusvalvonta
Punnitus- ja annostelujärjestelmien asennus vaatii alan asiantuntemusta ja kykyä tunnistaa mahdolliset riskit. Valvonta on erityisen haastavaa tilanteissa, joissa valvoja ei voi olla fyysisesti läsnä asennuspaikalla, Hietala jatkaa. Tästä syystä olemme käyttäneet online-videotapaamisia asiakkaan työmaan ja Lahti Precisionin välillä asennusten virheettömyyden ja laitteiden toiminnan tarkastamiseen. Toinen vaihtoehto on ollut asiakkaan rakentama kuvaesitys, johon on lisätty videoleikkeitä kriittisistä kokoonpanoista, ja jonka olemme käyneet läpi online-tapaamisissa.
Testaus ja käyttöönotto
Satojen tai jopa tuhansien IO-pisteiden sähköinen testaus vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Jos asiakkaan päässä kenelläkään ei ole ammattikokemusta testattavista laitteista, tämä on hyvin haastava tehtävä. Vasta kun kaikki sähköliitännät on asianmukaisesti testattu, voidaan ohjausjärjestelmän testaus aloittaa.
Automaatioinsinööri Jani Pietikäisen mukaan etäkäyttöönoton ensimmäinen vaatimus on, että asiakkaalla on oltava luotettava datayhteys Lahteen. Jos tämä asia on kunnossa, voidaan ohjausjärjestelmän testausmenettely suorittaa lähes samalla tavalla kuin käyttöönottoinsinöörin istuessa prosessin käyttöliittymän edessä asiakkaan tiloissa. Lahti Precision on kehittänyt useita ratkaisuja pitkän matkan datayhteyksien ja jopa lyhyiden verkkokatkojen hoitamiseksi, mutta nykyään asiakkaillamme on hyvät valmiudet etäyhteyteen mahdollisimman pienin häiriöin. Lisäksi Lahti Precisionin käyttämät virtualisoidut PC-ratkaisut ovat merkittävä etu valvomolaitteiden etäasennuksessa, tehden etäkäyttöönotosta huomattavasti helpommin hallinnoitavan tehtävän.
Pietikäinen korostaa, että etäkäytössä turvallisuuskysymyksiin on keskityttävä jopa tavallista enemmän. Laitoshenkilöstön turvallisuus on varmistettava aina ennen materiaalikokeita, tai ennen suurten liikkuvien laitteiden käynnistämistä. Jos kyseessä on etäkäyttötilanne, jossa käyttöönottoinsinööri ei voi itse olla paikalla, on turvallisuustekijät varmistettava selkeiden ja perusteellisten puhelinkeskusteluiden tai videotapaamisten avulla asiakkaan asennuskohteessa olevan henkilöstön kanssa.
Äärimmäisin esimerkki etätyöskentelystä on Pietikäisen mukaan ollut etäkäyttöönotto asiakkaan työmaalla samanaikaisesti kolmen eri osapuolen kanssa online-videoneuvotteluiden ja erillisten etäyhteyksien kautta.
Lahti Precisionin asiantuntijat näkevät tämän uuden trendin jatkuvan, ja he ovat valmiita osallistumaan teollisuuden vanhojen käytäntöjen uudistamiseen. Punnitus- ja annostusautomaatiota kehitetään jatkuvasti ja uusia innovatiivisia palveluita suunnitellaan kaiken aikaa asiakkaiden palvelemiseksi parhaalla mahdollisella tavalla.
Artikkelin kirjoittaja on teknologiajohtajamme Janne Kousa. Hän vastaa yhtiömme avainteknologioiden kehittämisestä ja suunnittelusta.
Ota yhteyttä ja kysy lisää
Janne Kousa
Vice President, Technology and Engineering
+358 40 8604 501
janne.kousa@lahtiprecision.com
Automaatiolla tehokkuutta mittaus- ja annostusprosesseihin
Lue lisääAutomationLAHTI
Tutustu Automaatio- konseptiimmeDrymixLAHTI -konsepti tarjoaa parhaan mahdollisen annostustekniikan kuivatuotteiden ja laastin valmistajille.
Tutustu konseptiimmeLataa opas vaakojen ja punnitusjärjestelmien suunnittelemiseen
Teimme oppaan, joka tarjoaa suunnittelijoille ja punnitusjärjestelmän hankinnasta vastaaville tietoa, miten punnitusjärjestelmän saa tiukasti kiinni nykypäivään ja tehot irti liiketoimintasi..
Lue lisää