Elintarvikealan pitää pystyä ruokkimaan suomalaiset niin normaali- kuin poikkeusoloissa ja poikkeusolojen jälkeen. Elintarviketuotannon ketjussa ei ole varaa epätäsmällisyyteen eikä virheisiin. Punnitus- ja annostusjärjestelmän suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitava kyseessä olevan prosessin erityistarpeet huolella. Järjestelmän toimittajan kokemus erilaisista elintarvikealan prosesseista ja ongelmien ratkaisuista takaa optimaalisten ratkaisujen ja laitteiden löytymisen eri kohteisiin. Tarkkuus, toistettavuus ja luotettavuus sekä hygienian varmistava materiaalien ja laitteiden puhdistettavuus ovat avainasioita suunniteltaessa järjestelmiä elintarviketeollisuudelle.
Toimitamme elintarviketeollisuuteen koneita ja laitteita hyvinkin laaja-alaisesti prosessin kaikkiin osiin alkaen raaka-aineiden vastaanotosta niiden siirtoon, annostukseen, punnitukseen ja lopputuotteiden pakkaamiseen. Asiakkainamme on esimerkiksi liha-, meijeri-, leipomo-, juoma- ja makeisteollisuuden tehdaslaitoksia.
Raaka-aineen vastaanotto
Tyypillisin laite, jolla vastaanotettavan raaka-aineen määrää mitataan, on ajoneuvovaaka. Esimerkiksi viljan vastaanotossa käytetään yleensä summaavaa säiliövaakaa. Yleensäkin irtomateriaalin vastaanottoon liittyen tehdaslaitoksen käytössä voi olla esimerkiksi hihnavaaka tai punnitussiilo, johon toimittaja puhaltaa materiaalin. Nämä kaikki menetelmät soveltuvat myös kaupalliseen punnitukseen – laitos ostaa raaka-ainetta punnituksen perusteella ja tässä suhteessa punnituksen luotettavuus on olennaista.
Raaka-aineen siirto tuotantolinjoille
Vastaanotetun raaka-aineen siilosta tai säiliöstä materiaali siirretään tuotantolinjoille tai autovaa’alta ensin säiliöön ja sieltä tuotantolinjoille. Linjoilla on yleensä pienemmät päiväsäiliöt tai massasäiliöiksi nimitettävät säiliöt, joissa on punnitus. Raaka-aineesta riippuen käytössä voi olla myös ns. mollavaunut, joilla tavaraa liikutellaan lattiavaakojen kautta prosessiin. Myös hihnavaakaa voidaan käyttää punnitukseen, niin että raaka-aine saadaan annostusprosessin alkuun.
Raaka-aineiden annostus prosessiin
Annostus prosessiin tapahtuu annostussäiliöistä, jotka ovat vaaka-antureiden päällä tai vaunu tuodaan esimerkiksi vaakasillan päälle. Sieltä annostus tapahtuu prosessiin yleensä eräprosessina, hyvin usein reseptin mukaan. Prosessiin tarvitaan useita raaka-aineita, joista halutut määrät annostellaan kyseiseen reseptiin liittyen tuotteen valmistusta varten. Jatkuva prosessi on myös mahdollinen, mutta ei kovin yleinen elintarviketeollisuudessa.
Näytteenotto
Usein vastaanotettuun materiaaliin ja ainakin tuotantoon menevän tuotteen kohdalla tehdään myös näytteenotot. Irtomateriaalista voidaan ottaa näytteet erilaisilla näytteenottimilla, joista näyte siirretään laboratoriotutkimuksiin. Siihen tarkoitukseen toimitamme myös laboratoriovaakoja.
Lopputuotteen pakkaaminen
Kun prosessi on saatu valmiiksi ja massat sekoitettua, seuraa lopputuotteen pakkaaminen. Yleisimmät laitteet, joita olemme pakkaamista varten toimittaneet, ovat pääasiassa suursäkityslinjoja. Pakkaamisessa voidaan käyttää myös purkituslinjoja nesteille tai laatikkopakkauslinjoja esimerkiksi makeisille. Ne ovat yleensä kuljettimilla olevia täyttölaitteita. Itse materiaalilaatikko tai kanisteri tuodaan ensin kuljetuslinjalla pakkauskohtaan ja täytetään siinä. Pakattu tuote jatkaa siitä eteenpäin kuljetinlinjaa pitkin. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää myös robottilinjoja. Lähes kaikkia näitä linjoja koskee kaupallinen punnitus.
Lopputuotteen tarkistuspunnitus pakkaamisen jälkeen
Tuotteen pakkaus täyttää jo varmennusmääräykset eli se soveltuu kaupalliseen punnitukseen, mutta silti on tilanteita, joissa lopputuote on pakattu, mutta sitä ei ole vielä punnittu varmennusmääräykset täyttävällä tavalla. Jos pakkauslaitetta ei ole varmennettu, on tehtävä vielä lopputuotteen tarkistuspunnitus, että pakkaus saadaan toimitettua eteenpäin hyväksytysti.
Tarkistuspunnituslaite tarkistaa, onko pakatun purkin tai laatikon paino sallituissa rajoissa. Jos se ei ole, laite antaa siitä tiedon ja väärän painoinen pakkaus poistetaan linjalta. Laite voi tarkistaa myös laatikossa olevien tuotteiden kappalemäärän. Silloin tarkistus tapahtuu siten, että jos esimerkiksi juomakorissa tulee olla 24 pulloa ja 1 pullo on jäänyt sieltä pois, vaaka antaa tiedon virheellisestä täytöstä. Jos joku pulloista on rikkoutunut, laite antaa tiedon myös siitä.
Voi olla myös tilanteita, jolloin paino ainoastaan siirretään yläjärjestelmään ja siellä kirjataan jokaisen pakkauksen paino ilman, että sille asetetaan mitään rajoja. Tällöin jokainen pakkaus on myytävä punnituksessa todetun painon mukaan. Nämä ovat myös kaupallisia punnituksia.
Irtomateriaalin toimitus asiakkaalle
Jos on kyse irtomateriaalista, ajoneuvovaaka on yleisin laite, jolla asiakkaalle toimitettava tavara punnitaan. Viljaa punnitessa voidaan käyttää summaavaa säiliövaakaa. Se voi olla myös lastausasema, jossa on siilopunnitukset. Siiloista tavara lastataan suoraan autoihin. Nämä ovat myös kaupallisia punnituksia eli vaaoilla on EU-tyyppihyväksyntätodistus, ne ovat konedirektiivin mukaisia ja CE-merkittyjä.
Modernisoinnit
Lahti Precision toimittaa myös modernisointeja olemassa oleviin laitoksiin. Kyseessä voi olla esimerkiksi vanha suursäkitysvaaka, jossa vaakaelektroniikka on rikkoutunut. Siihen ei ole ehkä enää saatavana uutta vastaavaa elektroniikkaa eikä sen komponenteilla ole nykyisiä EU-testisertifikaatteja. Vaakaa voidaan toki käyttää niin kauan, kuin se toimii ja se voidaan silloin myös varmentaa, mutta jos vaakaelektroniikka on rikkoutunut, tilanne muuttuu monimutkaisemmaksi. Silloin pelkästään uuden vaakapäätteen lisääminen ei takaa sitä, että vaa’alle saadaan hyväksyntä. Uudella vaakapäätteellä on kyllä EU-tyyppihyväksyntätodistus, mutta jos vanhan säkitysvaa’an komponentit ovat vanhat, niillä ei ole EU-testisertifikaatteja. Sen takia on toimitettava sekä vaakapääte, että EU-testisertifikaatit omaavat komponentit. Näillä vaaka voidaan hyväksyttää automaattiseksi täyttölaitteeksi.
Toinen esimerkki voi olla vanha pakkauskone, jolla hyväksyntää ei ole ehkä ollut olemassakaan tai se toimii epävarmasti. Voi olla, että kone täyttää pakkauksen volumetrisesti, mutta ei gravimetrisesti. Tällöin vaihtoehtona olisi uusia koko pakkauskone tai toimittaa tarkistusvaaka linjan perään tarkistamaan, että kaikki pakkaukset ovat oikean painoisia.
Palvelut
Lahti Precision toimittaa laitteiden lisäksi myös palveluita: laiteasennukset, toimittamiemme laitteiden asennusvalvonta, käyttöönotot, ensivarmennukset, kunnossapidot ja määräaikaishuollot sekä tarvittaessa kalibroinnit. Asiakkaillamme on käytössä erilaisia sopimusmalleja ja suosittelemme tutustumaan näihin asiantuntijoidemme opastuksella. Vaakamme ovat luonnollisesti liitettävissä myös mScales-punnituspalveluun.
Elintarvikealan erityisvaatimukset
Kaikkien elintarvikealan laitoksissa huolto- ja asennustoimenpiteitä tekevien henkilöiden pukeutumiseen, suojaustasoon, työturvallisuuteen ja hygieniaan kiinnitetään erityisesti huomiota. Pääsääntöisesti koko kenttähenkilökunnalla on esimerkiksi hygieniapassit. Vuosihuoltoja tekevät aina nimetyt henkilöt, jotka ovat käyneet salmonellatestauksessa. Laitoksiin mennään muutenkin suorittamaan työtehtäviä vain terveenä.
Laitteiden rakenteen suunnittelussa on tärkeää huomioida niiden sopivuus elintarvikkeiden käsittelyyn. Niissä ei saa olla esimerkiksi reikiä ja koloja, joita on vaikea tai jopa mahdoton puhdistaa. Tasopinnoilla on oltava kallistuksia, jotka estävät nesteen kertymisen niiden päälle.
Laitteiden valmistuksessa käytettävien materiaalien on oltava kestäviä, helposti puhdistettavia, ruostumattomia sekä kosteutta ja happoja kestäviä. Tietyissä prosesseissa teräspintojen tulee olla myös sähkökiillotettuja.
Prosesseissa käytettävien kuljetinhihnojen ja ketjukuljettimien tulee olla myös elintarvikkeiden tuotantoon hyväksyttyjä niin materiaalien kuin rakenteidensa osalta.
Artikkelin kirjoittaja on Pekka Saarinen, jolla on kymmenien vuosien kokemus mm. elintarviketeollisuuden punnitus- ja annostusjärjestelmistä.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä
Jari Haraholma
Sales Manager, Dosing and weighing systems
+358 400 431 550
jari.haraholma@lahtiprecision.com
Jäätelötehdas Froneri luottaa Tamtronin punnitusratkaisuihin
"Olimme pyytäneet muitakin tarjouksia, mutta Tamtronin modernisointiratkaisuun oli helppo päätyä siksi, että edellisetkin punnituslaitteet olivat palvelleet niin hyvin,”
Käytettävyys parani Kinnusen Myllyn ohjausjärjestelmän päivityksen myötä
Tamtron päivitti Kinnusen Myllyn ohjausjärjestelmän. Uuden järjestelmän myötä muunneltavuus ja käytettävyys paranivat.
Lahti Precision on suunnitellut ja toimittanut laajempia annostus- ja punnitusjärjestelmiä erilaisille irtomateriaaleille 70-luvulta lähtien.
Tutustu järjestelmiimme
Lataa opas vaakojen ja punnitusjärjestelmien suunnittelemiseen
Teimme oppaan, joka tarjoaa suunnittelijoille ja punnitusjärjestelmän hankinnasta vastaaville tietoa, miten punnitusjärjestelmän saa tiukasti kiinni nykypäivään ja tehot irti liiketoimintasi hyödyksi.
Asiantuntijan suunnittelema ja toteuttama punnitusjärjestelmä on kannattava investointi
Kun katsotaan koko elinkaaren ajan kustannuksia ja ennen kaikkea laitteiston toimintavarmuutta ja tarkkuutta punnitusjärjestelmä olisi usein taloudellisinta ostaa yhdeltä kokonaisuuden asiantuntijalta.
Onko vaakani kaupallisessa käytössä?
Vaa’an rakenteen sekä toiminnan tulee täyttää tietyt kriteerit, jotka määräytyvät lakien, direktiivien sekä monien muiden normien mukaan.
Lataa opas vaakojen ja punnitusjärjestelmien suunnittelemiseen
Teimme oppaan, joka tarjoaa suunnittelijoille ja punnitusjärjestelmän hankinnasta vastaaville tietoa, miten punnitusjärjestelmän saa tiukasti kiinni nykypäivään ja tehot irti liiketoimintasi..
Lue lisää