Vain pari sataa vuotta sitten ensin höyrykone ja sitten poltto- sekä sähkömoottorit toivat teollisuuden ja sarjatuotannon käsitteet keskuuteemme. Hetki sitten kolmas muutoksen aalto pyyhkäisi yli koko maailman tuoden mukanaan tietokoneet, mikropiirit ja IT:n käsitteen. Muutoksen tahti jatkaa kiihtymistään. Nyt käsillä oleva neljäs teollinen vallankumous ─ Industry 4.0 ─ kehittää teollisuutta edelleen aivan uudella tavalla. Älykkäiden, oppivien järjestelmien sekä big datan myötä koneiden ja tekoälyn vastuulle voidaan siirtää jatkuvasti enemmän tehtäviä. Tämä taas tuo työn käsitteen arvioitavaksi taas uudestaan.
Teollisuusautomaatioilla hallitaan prosesseja
Teollisuusautomaatiosovellus on lyhykäisyydessään itsetoimiva järjestelmä, jolla ohjataan koneita ja tuotantoprosesseja. Automaatiosovelluksen oleellisina osina ovat itse prosessinohjaus sekä HMI-käyttöliittymä (Human Machine Interface) jonka avulla sovellus saadaan toimimaan yhdessä siihen liittyvän mekaanisen ja sähköisen toteutuksen kanssa.
Järjestelmät tuottavat runsaita määriä tietoa, jota ne tallentavat ja hyödyntävät kehittääkseen toimintaa jatkuvasti tehokkaampaan suuntaan. Kehitys kulkee kohti älykästä ja oppivaa tekoälyä, jonka räjähdysmäinen kehitys on mahdollista prosessorien laskentatehon merkittävän kasvun, datan määrän lisääntymisen sekä algoritmien kehittymisen myötä. Tiedon käsittely sähköisesti tarjoaa matalan kynnyksen rajapintoja myös yrityksen ja sidosryhmien muihin liiketoimintajärjestelmiin, jolloin tieto voidaan tuoda saumattomasti ja ajantasaisesti koko organisaation käyttöön.
Tamtronin näkemys hyvän ohjausjärjestelmän ominaisuuksista
Myös punnitus- ja annostusjärjestelmissä automaatio on ollut olennainen osa jo pitkään. Äärimmäistä tarkkuutta vaativiin tehtäviin eivät pelkät anturit tai mittaus- ja annostuslaitteet yksinään riitä vaan tarvitaan myös ohjausjärjestelmä joka ohjaa laitteita oikealla tavalla kohti haluttua päämäärää.
Esimerkiksi valmistavan, lajittelevan ja pakkaavan teollisuuden prosesseihin automaatiolla saadaan lisää tavoiteltua tehokkuutta ja laatua. Laadukkaasti toteutettu automaatio lisää prosessin tarkkuutta, toistettavuutta, jäljitettävyyttä, nopeutta sekä jopa itsesäätyvyyttä materiaalien ja olosuhteiden mukaan.
Mukautuvuudella, muokattavuudella ja laajennettavuudella tarkoitetaan järjestelmän sopeutumista muuttuviin tekijöihin, vaikkapa vaihteleviin annosmääriin ja muutoksiin annosteltavien tai punnittavien aineiden ominaisuuksissa. Mukautuvuus onkin tällä hetkellä avainsana, tarkoittaen hyvää toimivaa perusratkaisua joka on modulaarinen ja skaalautuu nykyisten ja tulevien tarpeiden mukaan.
Koneiden ja järjestelmien kehittyessä ihminen voi keskittyä omiin vahvuuksiinsa
Työn käsite on murroksessa. Koneet ja tekoäly voivat hoitaa esimerkiksi äärimmäistä tarkkuutta ja toistoa vaativat työtehtävät entistä kokonaisvaltaisemmin. Ihmisen työpanos taas siirtyy enemmän tehtäviin, joissa inhimilliset vahvuudet kuten luovuus, vuorovaikutustaidot, kriittinen ajattelu tai tilanneälykkyys nousevat keskeisempiin rooleihin.
Digitaaliseen toimintaympäristöön siirtyminen ei kuitenkaan tule ongelmitta. Järjestelmien käsitellessä suuria tietomääriä entistä itseohjautuvammin esiin nousevat mahdolliset tietoturvauhat sekä järjestelmän haavoittuvuus. Palvelinten virtualisointi, kahdentaminen ja tiedon varmuuskopiointi tähtäävätkin juuri siihen että automaatiojärjestelmä on mahdollisimman hyvin varustettu uhkia vastaan. Tällöin vikasietoisuus ja toipuminen on joustavaa ja tuotannon seisokit saadaan minimoitua.
Automaatiosovellusten kokonaisuus ja elinkaariajattelu keskiössä
Järjestelmiä kehittäessä on tärkeää osata ottaa huomioon automaatiosovelluksen kokonaisuus ja elinkaari suunnittelusta kierrätykseen siten, että kilpailukyky sekä ympäristö tulevat huomioiduiksi tarpeeksi suurella painoarvolla. Automaatioratkaisumme ovat energiatehokkaita jolloin ne ovat myös entistä pienemmän hiilijalanjäljen jättävä askel kohti ympäristövastuullisempaa toimintaa.
Kehitämme ratkaisujamme jatkuvasti ja voimme tarjota automaatiosovelluksen sekä siihen liittyvän tekniikan ylläpitoa palveluna, jolloin voitte asiakkaanamme saada täyden ylläpidon ja tarvitsemaanne tukea ja palvelua kuukausimaksulla. Näin voitte keskittää omat henkilöresurssinne varsinaisen liiketoimintanne kehittämiseen.
Kokenut, globaali, uudistuva
Meillä on pitkä kokemus punnitusautomaation sovellusten ja niihin liittyvien sähkömekaanisten toteutusten parista. Globaali kokemuksemme erilaisista projekteista ympäri maailman antaa meille valmiuden tarjota kullekin toimialalle ja asiakkaalle toimivimmat ratkaisut. Kokemus ja näkemys tuovat myös uskallusta ja varmuutta soveltaa ratkaisuja tapauskohtaisesti jokaisen asiakkaan eduksi.
Jatkuva kehittyminen sekä innovatiivisuus ovat meille keinoja pysyä aallon harjalla. Kehitämme osaamistamme, jotta voimme olla etulinjassa tarjoamassa uusimpia koneoppimista ja big dataa hyödyntäviä ratkaisujamme. Yli sadan vuoden kokemuksen ja pirteän innovatiivisuuden sekoituksena on syntynyt esimerkiksi raikkaan tuulahduksen punnitukseen ja logistiikkaan puhaltava digitaalinen mScales-punnituspalvelu. mScales on hyvä osoitus siitä, ettei Lahti Precision tyydy vain olemaan olemassa, vaan kehitymme nimenomaan asiakkaan suuntaan.
Jos sinulla on kysyttävää automaatioratkaisuistamme tai teolliseen punnitukseen liittyvistä projekteistamme, ota rohkeasti yhteyttä. Pohditaan yhdessä, mitä voimme tarjota liiketoimintanne tehostamiseksi.
Artikkelin kirjoittaja on Ohjausjärjestelmäsuunnittelija Janne Husu. Hänellä on yli 35 vuoden kokemus tietotekniikasta ja hän on työskennellyt prosessiautomaation parissa maailmanlaajuisesti reilut 20 vuotta. Jannen tämän päivän toimenkuvana on tarjota asiakkaillemme kestäviä ratkaisuja nopeasti muuttuvassa maailmassa.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä
Juha Immonen
Sales Manager, Dosing and Weighing systems
+358 50 370 4221
juha.immonen@lahtiprecision.com
Automaatio on olennainen osa tehokasta tuotantolinjaa ja panostamme jatkuvasti alan asiantuntemukseemme. Olemme yksi Suomen johtavista irtotavaran käsittelyn, punnituksen ja annostelun ohjausjärjestelmien toimittajista.
Tutustu tarkemmin ratkaisuihimme
Virtualisointiympäristöllämme ja palveluillamme otat tulevaisuuden mutkattomasti vastaan
Virtualisoinnista koituu teollisuuden yrityksille hyötyä niin laitteiden tehokkuuden, kuin myös tietoturvallisuuden kasvun myötä.
Käytettävyys parani Kinnusen Myllyn ohjausjärjestelmän päivityksen myötä
Tamtron päivitti Kinnusen Myllyn ohjausjärjestelmän. Uuden järjestelmän myötä muunneltavuus ja käytettävyys paranivat.
Lataa opas vaakojen ja punnitusjärjestelmien suunnittelemiseen
Teimme oppaan, joka tarjoaa suunnittelijoille ja punnitusjärjestelmän hankinnasta vastaaville tietoa, miten punnitusjärjestelmän saa tiukasti kiinni nykypäivään ja tehot irti liiketoimintasi..
Lue lisää