Teollisuusautomaatio ei ole mikään uusi asia, mutta sen tarjoamat mahdollisuudet muuttuvat ja lisääntyvät jatkuvasti. Teollisuusautomaatiosovellus on itsetoimiva järjestelmä, jolla ohjataan koneita ja tuotantoprosesseja. Automaatiosovelluksen oleellisina osina ovat itse prosessinohjaus sekä HMI-käyttöliittymä (Human Machine Interface) jonka avulla sovellus saadaan toimimaan yhdessä siihen liittyvän mekaanisen ja sähköisen toteutuksen kanssa.
Laadukkaalla automaatiolla prosesseihin lisää tarkkuutta ja tehokkuutta
Automaatio on ollut olennainen osa punnitus- ja annostusjärjestelmiä jo pitkään. Laitteet eivät yksinään enää riitä hoitamaan tehtäviä tarpeeksi tehokkaasti ja tarkasti, vaan tarvitaan myös ohjausjärjestelmä ohjaamaan laitteita oikealla tavalla kohti haluttua päämäärää. Automaatiolla saadaan esimerkiksi valmistavan, lajittelevan ja pakkaavan teollisuuden prosesseihin lisää tavoiteltua tehokkuutta ja laatua. Kun automaatio on toteutettu laadukkaasti, lisää se prosessin tarkkuutta, toistettavuutta, jäljitettävyyttä, nopeutta, sekä jopa itsesäätyvyyttä materiaalien ja olosuhteiden mukaan.
Mukautuvuus on yksi nykyaikaisen automaation avainominaisuuksia. Sillä tarkoitetaan hyvin toimivaa perusratkaisua, joka on modulaarinen ja skaalautuu sekä nykyisten ja tulevien tarpeiden mukaan. Järjestelmän on sopeuduttava muuttuviin tekijöihin, vaikkapa vaihteleviin annosmääriin ja muutoksiin annosteltavien tai punnittavien aineiden ominaisuuksissa.
Virtualisoinnilla irrotetaan resurssit fyysisistä laitteista
Kun tehtaaseen tai sen osaan uusitaan logiikka ja vaakapääte, on samalla kannattavaa vähentää riippuvuutta yksittäisiin laitteisiin tai käyttöjärjestelmiin virtualisoimalla tietokoneet, eli irrottamalla resurssit fyysisistä laitteista. Käyttöjärjestelmät vaihtuvat nykyisin nopealla syklillä ja tehdasolosuhteissa yksittäisen tietokoneen elinkaari on usein normaalia lyhyempi. Virtualisointi mahdollistaa teollisille yrityksille PC-järjestelmien ajamisen vähemmällä laitemäärällä ja tuo siten pitkän aikavälin kustannussäästöjä hankintojen, ylläpidon sekä energiakustannusten muodossa. Virtuaalialusta tarjoaa myös varmuuskopioinnin, jonka ansiosta palautuminen vikatilanteista on sujuvaa ja ylipäänsä mahdollista. Kyberuhkilta virtuaalipalvelin suojataan palomuureilla sekä ottamalla varmuuskopiot erilliselle levylle.
Laajoista kokonaisuuksista huolehtiva ratkaisutoimittaja tuo säästöjä isossa kuvassa
Vaakojen myyjä voi toimittaa vaa’an, satojen insinöörien insinööriorganisaatiosta taas löytyy varmuudella automaatio-osaamista. Monestakaan paikasta ei kuitenkaan löydy osaamista laajempiin kokonaisuuksiin, jolloin esiin nousee muun muassa vastuukysymykset ja lopulta myös hankkeen kokonaisedullisuus. Kun isoihin tehdashankkeisiin laitetaan projektiorganisaatiot kasaan, on todellisuus usein sitä, että kokonaisuuden rakentamiseen, käyttökoulutuksiin ja muihin tarvitaan kolmannen ja jopa neljännen osapuolen apua. On yrityksiä, jotka toimittavat vaakoja, vaakapäätteitä ja peruskomponentteja. Niiden toimittaminen on kuitenkin vain osa isompaa kokonaisuutta. Kuka nämä sitten kytkee tehdasautomaation yläjärjestelmään ja toimii luontevasti lukuisissa rajapinnoissa, on usein seuraava kysymys.
Yhtä vaakaa saattaa ääritapauksessa olla rakentamassa kymmenkunta firmaa. Yksi toimittaa säiliön, yksi elektroniikan, kolmas asentaa elektroniikan, seuraava sähköt ja yksi kytkee yläjärjestelmään ja niin edelleen. Kuka sitten lopulta vastaa, jos vaaka ei toimikaan? Hankkeessa on ehkä säästetty hieman, kun on tilattu vaaka ja siihen liittyvät palvelut tilkkutäkkinä maailmalta. Säästö on kuitenkin nopeasti hävitty viimeistään sitten, kun tulee ongelmia. Jos ajatellaan vaikka tuotantolaitoksen pysäyttämistä yllättävän korjaus- tai huoltotoimenpiteen takia, säästö on menetetty jo puhelinkirjaa selatessa tai pohtiessa, kenelle kannattaisi ongelmatilanteessa soittaa.
Tamtron kehittää ja kehittyy
Prosesseista saatava tieto on tärkeää ja varmasti keskiössä siinä, mihin suuntaan teollisuudessa ja sen automaatioajattelussa ollaan tulevina vuosina menossa. Missä data on, miten sitä saadaan, miten sitä käsitellään ja miten sitä osataan hyödyntää?
Tamtronin iso sana on ehdottomasti kokonaisuus. Asiakas saa toki halutessaan myös yksittäisen vaa’an, komponentin tai yksittäiset tapahtumat punnitusketjuksi sitovan digitaalisen punnitusjärjestelmän. Kokonaisuuksia rakennettaessa on kuitenkin kannattavaa valjastaa laaja-alainen kokemus ja osaaminen tehokkaasti käyttöön.
Tämä blogi ilmestyi alun perin artikkelina Punnittu painos -asiakaslehdessämme, josta löydät tietoa tuotteistamme, ratkaisuistamme sekä alalla puhaltavista uusista tuulista. Tutustu asiakaslehteemme täällä.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä
Juha Immonen
Sales Manager, Dosing and Weighing systems
+358 50 370 4221
juha.immonen@lahtiprecision.com
Automaatio on olennainen osa tehokasta tuotantolinjaa ja panostamme jatkuvasti alan asiantuntemukseemme.
Tutustu ratkaisuihimme
Lataa opas vaakojen ja punnitusjärjestelmien suunnittelemiseen
Teimme oppaan, joka tarjoaa suunnittelijoille ja punnitusjärjestelmän hankinnasta vastaaville tietoa, miten punnitusjärjestelmän saa tiukasti kiinni nykypäivään ja tehot irti liiketoimintasi hyödyksi.
Punnittu painos
Punnittu painos 2022 on ilmestynyt! Asiakaslehdestämme löydät tietoa tuotteistamme, ratkaisuistamme sekä alalla puhaltavista uusista tuulista.
Lue lisää