Liikenteen sähköistyessä akkumateriaaleja käsitteleviä laitoksia tulee jatkuvasti lisää, ja vauhti vain kiihtyy. Esimerkiksi sähköautojen määrä moninkertaistuu maailmalla tulevien vuosien aikana.
Akkumateriaalien käsittelyyn liittyy olennaisesti työturvallisuusasiat. Yhteinen alan näkemys tuntuu olevan, että akkumateriaalien käsittelyyn ei ole vielä muodostunut varsinaisia standardeja. Kyse on tällä hetkellä ennemminkin käytännöistä, joita on siirtynyt alalle muilta teollisuudenaloilta. Tässä näkyy alan räjähdysmäinen kasvuvauhti: kaikkia toimintoja ja käytäntöjä ei ole pystytty vielä vakioimaan, ja standardisointi laahaa perässä.
Siitä huolimatta asiat ovat kehittyneet jo paljon. Vaikka täydellisiä ratkaisuja ei ole vielä olemassa, pyritään löytämään aina kulloiseenkin tilanteeseen käytännöllisiä ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Me Tamtron Precisionilla olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa tiedostaneet ja huomanneet paljon jo nyt toimivia tapoja kehittää akkuteollisuuden työturvallisuutta.
Akkumateriaalien myrkyllisyys
Yleisesti työturvallisuuteen keskeisesti liittyvät asiat ovat myrkylliset aineet, joita tuotannossa jatkuvasti käsitellään. Raskasmetalleja sisältävät materiaalit ovat myrkyllisiä hengittää, ja myös iho on suojattava kontaktilta, mikä tarkoittaa käytännössä kokovartalosuojapuvun ja raitisilmamaskin käyttöä. Myös työturvallisuus suursäkkien käsittelyssä on tärkeä asia. Tosin tähän ottaa kantaa jo ihan EU:n konedirektiivi, jota noudattamalla perusasiat ovat kunnossa.
Ratkaisuja pölyämisen vähentämiseen
Prosessissa syntyvä pöly leviää kenkien ja vaatteiden mukana herkästi ympäristöönsä. Hienojakoisen pölyn kulkeutumista on erittäin vaikea välttää, joten keskeistä on mahdollisimman vähäinen pölyämisen määrä. Tutkimme ja kehitämme jatkuvasti ratkaisuja suursäkkien tyhjentämisen yhteydessä syntyvän pölyn ehkäisemiseen.
”Työn alla on suursäkkien käsittelyyn liittyvän teknologian kehitystä.”
Vähäpölyisiä ratkaisuja meillä on jo kaksi erilaista tapaa. Ensinnäkin säkin rikkova terä, jota vasten säkin pohja nostetaan, ja säkki tyhjenee suljettuun säiliöön. Toisessa metodissa säkin pohjassa on sukka, joka kiinnitetään vastakappaleeseen, joka sulkee säkin ilmatiiviisti. Molemmat ratkaisut ovat hyvin vähäpölyisiä.
Kehitämme myös koko ajan uutta akkuteollisuuden tarpeisiin. Työn alla on suursäkkien käsittelyyn liittyvän teknologian kehitystä, jolla voidaan parantaa työturvallisuutta entisestään.
Kuten sanottu, täydellisiä ratkaisuja akkuteollisuuden työturvallisuudessa ei ole vielä olemassa, mutta joka päivä syntyy yhä parempia ratkaisuja. Apteekin hyllyltä ei yhtään ratkaisua pysty poimimaan, mutta asiakkaidemme kanssa pyrimme löytämään aina juuri heille parhaiten sopivan lopputuloksen.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä
Janne Kousa
Vice President, Technology and Engineering
+358 40 8604 501
janne.kousa@lahtiprecision.com
Lataa opas akkuteollisuuden punnitus- ja annostusratkaisuihin
Oppaassa kerromme sinulle tekijöistä, jotka kannattaa ottaa huomioon akkuteollisuuden punnitus- tai annostusratkaisuja valittaessa.
Akkuteollisuudessa luotetaan Tamtronin punnitus- ja annostusratkaisuihin
Toimitamme akkumetallien valmistukseen ja jatkokäsittelyyn koneita ja automaatiota prosessin kaikkiin osiin alkaen raaka-aineiden vastaanotosta niiden siirtoon, annostukseen, punnitukseen ja lopputuotteiden pakkaamiseen.